E.fecium bij neutropene enterocolitis en bacteriemie

Datum laatste herziening: 18-06-2019

Bij aanwezigheid van een E.faecium in de inventarisatiekweken wordt deze alleen mee behandeld indien er sprake is van een neutropene enterocolitis middels teicoplanine iv (naast piperacilline-tazobactam of ceftazidem/metronidazol voor oa anaerobe en gramnegatieve dekking).

Een neutropene enterocolitis is een klinische diagnose waarbij de patiŽnt tijdens de periode van neutropenie de volgende drie symptomen heeft: koorts, pijn in de buik en diarree.

Dosering teicoplanine: dag 1 3dd10mg/kg, dag 2 2dd10mg/kg, dag 3 1dd10mg/kg, dalspiegel voor gift 3/4 en 6 (streef 20mg/l) (zie het protocol “Teicoplanine- doseringsadvies volwassene” op docportal).

Een bacteriemie met E.faecium wordt behandeld tevens behandeld met teicoplanine. Om de duur van de behandeling vast te stellen dient op dag 2 opnieuw bloedkweken afgenomen te worden. Zijn deze negatief, dan is de duur 7 dagen. Indien ze nog positief zijn is de duur 2 weken (vanaf de eerste negatieve bloedkweek) en worden iedere 48 uur bloedkweken afgenomen tot deze negatief zijn.


VERWANTE PAGINA'S:
- Lijnsepsis met coagulase-negatieve stafylokokken
- Invasieve Aspergillose
- Herpes simplex
- Varicella zoster
- Hepatitis E
- Virale luchtweginfecties
- Adenovirus viremie
- BK-virus hemorragische cystitis

Printerversie PrinterversieMail deze pagina Mail deze pagina


© UMCG  |   Disclaimer