E.fecium bij neutropene enterocolitis en bacteriemie

Datum laatste herziening: 08-11-2019

Een neutropene enterocolitis is een klinische diagnose waarbij de patiŽnt tijdens de periode van neutropenie de volgende drie symptomen heeft: koorts, (spontane) pijn in de buik en diarree.

Een neutropene enterocolitis wordt behandeld met ceftazidem 3dd2000mg iv in combinatie met metronidazol 3dd500mg iv of alleen met piperacilline-tazobactam iv 3dd4500mg iv.

Bij dragerschap van E.faecium (inventarisatiekweken) wordt (alleen) bij een neutropene enterocolitis aan bovengenoemde antibiotica teicoplanine iv toegevoegd.

Dosering teicoplanine: dag 1 3dd10mg/kg, dag 2 2dd10mg/kg, dag 3 1dd10mg/kg, dalspiegel voor gift 3/4 en 6 (streef 20mg/l) (zie het protocol “Teicoplanine- doseringsadvies volwassene” op docportal).

NB In zeldzame gevallen kan een neutropene enterocolitis worden veroorzaakt door Aspergillus spp. Op basis van de kliniek is het onderscheid tussen de verschillende verwekkers niet te stellen daarom is het van belang om bij iedere neutropene enterocolitis tweemaal een serum galactomannan af te nemen.

Een bacteriemie met E.faecium wordt behandeld tevens behandeld met teicoplanine. Om de duur van de behandeling vast te stellen dient op dag 2 opnieuw bloedkweken afgenomen te worden. Zijn deze negatief, dan is de duur 7 dagen. Indien ze nog positief zijn is de duur 2 weken (vanaf de eerste negatieve bloedkweek) en worden iedere 48 uur bloedkweken afgenomen tot deze negatief zijn.


VERWANTE PAGINA'S:
- Lijnsepsis met coagulase-negatieve stafylokokken
- Invasieve Aspergillose
- Herpes simplex
- Varicella zoster
- Hepatitis E
- Virale luchtweginfecties
- Adenovirus viremie
- BK-virus hemorragische cystitis

Printerversie PrinterversieMail deze pagina Mail deze pagina


© UMCG  |   Disclaimer