snelmenu
patiënteninformatie

Richtlijn hygiënische voeding

Bij een verminderde afweer voor de hematologische patiënt

Waarom deze richtlijn?

Bij een verminderde afweer is er een grotere kans op een voedselinfectie.

Er is sprake van een verminderde afweer bij:

Voor wie geldt de hygiënische voedingsrichtlijn?

De hygiënische voedingsrichtlijn geldt indien u de volgende medicatie moet gebruiken:

Wat zijn de voedingsadviezen bij een verminderde weerstand?

Gebruik geen:

Hoe gaat u hygiënisch met voedsel om?

Bereiden

Bewaren

Hoelang kunt u voedingsmiddelen bewaren?

Over het algemeen geldt, hoe korter voeding bewaard wordt, hoe veiliger.

Let op de houdbaarbaarheidsdatum (THT) en bewaarinstructies op de verpakking.

Indien op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan in onderstaande tabel, dan dient de termijn op de verpakking te worden aangehouden.

Bewaartijden van geopende verpakkingen of producten zonder houdbaarheidsdatum In de koelkast
(4 °C)
Aantal dagen
In de diepvries
(max -18 °C)
Rauwe bladgroenten (sla, andijvie, spinazie) 2 1 jaar (geblancheerd)
Roerbakgroente (rauw), soepgroente (rauw) 2 -
Verse kruiden als basilicum, peterselie, koriander, tijm 4  
Rauwkost, in de vorm van gesneden groente  (zonder dressing) 1 3 maanden
Aardbeien, bessen, bramen, frambozen, kersen 1 8 maanden
Kiwi, perzik, nectarine, pruimen, druiven 3 -
Vruchtensalade, voorgesneden fruit, (aan)gesneden meloen 2 -
Fruit uit blik/glas 7 -
Melk, pap (niet langer dan 2 uur buiten de koelkast) 3 -
Vla, karnemelk, kefir, slagroom (niet langer dan 2 uur buiten de koelkast) 4 -
Yoghurt, kwark , koffiemelk (niet langer dan 2 uur buiten de koelkast) 5 -
Rauw vlees (rund, varken, kip) (voor eten wel verhitten) 2 4 maanden
Rauw bewerkt vlees (gehakt, hamburger, slavink) (voor eten wel verhitten) 1 2 maanden
Vleeswaren (alleen toegestane soorten) 3 1 maand
Rauwe vis, rauwe garnalen (voor eten wel verhitten) 1 3 maanden
Rauwe mosselen (voor eten wel verhitten) 1 -
Gebakken of bereide vis, gekookte garnalen, gekookte mosselen 2 3 maanden
Gerookte vis (niet voorverpakt) 2 3 maanden
Hollandse kaas 14 2 maanden
Smeerkaas 7  
Geraspte Hollandse kaas 2  
Schimmelkazen van gepasteuriseerde melk (bijv. brie, camembert), harde boerenkaas, port salut, roomkaas, feta, mozzarella 4 3 maanden

De tabel is gebaseerd op de bewaarwijzer van het Voedingscentrum maart 2020.

Voor andere producten kunt de bewaarwijzer raadplegen op https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren.aspx.

Als er een marge wordt aangegeven, houd dan de kortste bewaartijd aan.

Kunt u uit eten gaan?

Vraag na bij eten dat door anderen bereid is (snackbar, restaurant, broodjeszaak) of de voeding voldoet aan deze hygiënische voedingsrichtlijnen. Afhaalrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan een uur warm en zijn dan niet geschikt.

Veilig eten vanaf een jaar na transplantatie

Vanaf een jaar na een allogene stamceltransplantatie is de hoeveelheid medicatie vaak fors verminderd. Hierdoor is uw weerstand weer wat beter. U kunt ervoor kiezen om bovenstaande adviezen iets minder streng op te volgen; u kunt dan bijvoorbeeld een keer sushi of half doorbakken biefstuk eten. Denk hierbij echter wel steeds aan de hygiëne bij bereiden en bewaren. Het gaat tenslotte om een afweging van het risico dat u er toch een infectie van kunt krijgen.

Hierop zijn echter wel uitzonderingen, de volgende producten kunt u NIET veilig gebruiken:

In verband met een verhoogd risico op het verkrijgen van een hepatitis E-virusinfectie kunt u deze producten beter levenslang vermijden.

Voor meer informatie over voedselveiligheid

www.voedingscentrum.nl (zoekterm veilig eten, bewaarwijzer)

Bereikbaarheid afdeling dietetiek

Als u naar aanleiding van deze informatie vragen heeft, kunt u ons op werkdagen en tijdens kantooruren telefonisch bereiken via telefoonnummer (050) 361 46 03. Het kan zijn dat u de voicemail te horen krijgt. Spreekt u in dat geval uw naam en telefoonnummer in, wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

Diëtisten UMC Groningen  Comprehensive Cancer Center

M.D. Douma, S. Huitema, B. Sijtema en M. Wubbels
E-mail: dietistoncologie@umcg.nl
Telefoon: (050) 361 4603

Deze richtlijn is ontwikkeld door het Landelijk Overleg Diëtisten Hematologie en Stamceltransplantatie (LODHS). Alle voorgaande richtlijnen hygiënische voeding komen hiermee te vervallen.