snelmenu
patiŽnteninformatie

Richtlijn hygiŽnische voeding

Voor hematologische patiŽnten met een verminderde afweer

HygiŽnisch omgaan met voedsel

Bereiding

Bewaren

Bewaartermijn van voedingsmiddelen

Over het algemeen geldt, hoe korter voeding bewaard wordt, hoe veiliger. Let op de houdbaarheidsdatum (THT) en bewaarinstructies op de verpakking. Als op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan in onderstaande tabel vermeld staat, houdt u dan de termijn op de verpakking aan.

Bewaartijden van geopende verpakkingen of producten zonder houdbaarheidsdatum* In de koelkast
(max. 4įC)
In de diepvries
(max. -18įC)
Gesneden en gewassen groenten (ook ongeopend) 1 dag 12 maanden
(eerst blancheren)
Bladgroenten (sla, andijvie, spinazie) 2 dagen -
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, bramen, frambozen, kersen 3 dagen 12 maanden
Hard fruit zoals appels, peren 1 maand -
Geopende melkproducten 4 dagen -
Geopende vruchtensappen 4 dagen -
Rauw vlees (rund, kip) 2 dagen 9 maanden
Rauw varkensvlees 1 dag 4maanden
Rauw bewerkt vlees (gehakt, hamburger, slavink) 1 dag 3 maanden
Vleeswaren (alleen toegestane soorten) 4 dagen 3 maanden
Rauwe magere vis, rauwe garnalen 2 dagen 6 maanden
Rauwe vette vis 2 dagen 3 maanden
Rauwe mosselen 1 dag -
Gebakken vis, gekookte garnalen, gekookte mosselen 1 dag 3 maanden
Zoute haring 1 dag -
Gerookte vis (niet voorverpakt) 2 dagen 3 maanden
Rauw ei 4 weken -
Gekookt ei 1 week -
Stuk jonge kaas, smeerkaas 1 week 2 maanden
Stuk oude kaas 2 weken 2 maanden
Plakken kaas, geraspte kaas, zachte kaas 4 dagen -
Brood 4 dagen** 4 weken
Broodsalades zoals huzarensalade, eiersalade 3 dagen -
Bereide soep 2 dagen 3 maanden
Groenten uit blik of glazen pot 2 dagen 3 maanden
Restjes 2 dagen -
Gebak met slagroom 1 dag 1 maand
Gebak zonder slagroom 3 dagen 3 maanden

* Gebaseerd op de bewaarwijzer van het Voedingscentrum 2016** Brood hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.

Eten en drinken bij derden

Vraag na bij voeding dat door anderen bereid is, zoals snackbar, restaurant en broodjeszaak, of de voeding voldoet aan de richtlijnen hygiŽnisch werken met voeding. Afhaalrestaurants en buffetrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan ťťn uur warm en zijn dan ook niet geschikt.

Gedurende een ziekenhuisopname wordt het gebruik van voeding dat door anderen (zoals snackbar, restaurant en broodjeszaak) is bereid afgeraden.

Meer informatie

Het meest actuele overzicht van producten die u niet veilig kunt gebruiken, kunt u vinden op de website van Hematologie Groningen, www.hematologiegroningen.nl

De website van het Voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl en van het RIVM, www.rivm.nl (zoektermen: veilig eten, voedingsinfectie, hygiŽne bij voedselbereiding), geven veel informatie over voedselveiligheid.

Vragen

Als u naar aanleiding van deze informatie vragen heeft, kunt u ons op werkdagen en tijdens kantooruren telefonisch bereiken via telefoonnummer (050) 361 46 03. Het kan zijn dat u de voicemail te horen krijgt. Spreekt u in dat geval uw naam en telefoonnummer in, wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

DiŽtisten UMC Groningen †Comprehensive Cancer Center

S. Huitema, B. Sijtema en J.P. Boersma
E-mail: dietistoncologie@umcg.nl
Telefoon: (050) 361 4603

Deze richtlijn is ontwikkeld door het Landelijk Overleg DiŽtisten Hematologie en Stamceltransplantatie (LODHS). Alle voorgaande richtlijnen hygiŽnische voeding komen hiermee te vervallen.

PatiŽnteninformatie VLK247, november 2016