Tromboserisico en anticonceptie

Datum laatste herziening: 20-06-2016

Datum ongewijzigd: 01-07-2012

Gecombineerde (oestrogeen en progestageen bevattende) orale anticonceptiva (OAC) verhogen bij iedereen het risico op veneuze tromboembolie (VTE). Dit wordt geaccepteerd bij jonge gezonde vrouwen wiens basale risico op VTE laag is. Een relatief risico van ongeveer vier leidt dan nog steeds maar tot een jaarlijkse incidentie van 4/10.000.

Het wordt een probleem voor vrouwen die basaal al een verhoogd risico op VTE hebben, zoals vrouwen met een eigen of familie-anamnese van VTE of vrouwen met erfelijke trombofilie. Daarnaast wordt het absolute risico op VTE groter naarmate vrouwen ouder worden.

Binnen de gecombineerde OACs wordt het tromboserisico bepaald door de aard van het progestageen (met het laagste risico voor levonogestrel en een hoger risico voor desogestrel, gestodeen en drospirenon) en de dosis van het oestrogeen (hoe hoger, hoe groter het risico).

OACs die alleen progestageen bevatten (in Nederland alleen desogestrel, merknaam Cerazette) en hormoonbevattende IUDs (merknaam Mirena) zijn niet geassocieerd met een verhoogd tromboserisico, ondanks het verwarrende feit dat hiervoor wel gewaarschuwd wordt in de patiŽntenbijsluiter. Voor het etonogestrel-implantaat (merknaam Implanon) zijn geen gegevens beschikbaarVan de 'prikpil' (medroxyprogesteron, merknaam Depoprovera) is inmiddels duidelijk dat die wel geassocieerd is met een verhoogd tromboserisico. Wij hanteren de volgende adviezen voor hormonale anticonceptie:

Grootte van risicoOmschrijving van groepAdvies
Licht verhoogdHeterozygote factor V Leiden of heterozygote factor II mutatie, negatieve familieanamnese voor VTEOAC met levonogestrel (bijvoorbeeld Microgynon, Stediril)
Matig verhoogdPositieve familie-ananmese in 1e graad, zonder deficiŽnties van antitrombine, proteine C of proteine S, eventueel wel heterozygote factor V Leiden of factor II mutatieGeÔndividualiseerd, indicatie voor gecombineerd OAC meewegen, gecombineerd OAC afraden na leeftijd van 30 jaar of bij acceptabel worden van alternatief (bijv. sterilisatie)
Sterk verhoogdVoorgeschiedenis van VTE, deficiŽntie van antitrombine, proteine C of proteine S, LAC, myeloproliferatieve aandoeningGeen gecombineerd OAC. Geen prikpil. Als er wens tot hormonale anticonceptie is:
1e keus oraal progestativum (bijvoorbeeld Cerazette) of Mirena spiraal
2e keus Implanon

Algemeen: verwijs patiŽnten voor aanvullende informatie over de verschillende methoden naar de huisarts, denk ook aan niet-hormonale methoden.


VERWANTE PAGINA'S:
- Bloedingsneiging
- Antifosfolipidensyndroom in de zwangerschap
- IVF/PGD bij draagsters van hemofilie
- Trombopathie

Printerversie PrinterversieMail deze pagina Mail deze pagina


© UMCG  |   Disclaimer